Smakuj swiat z Pascalem - Algieria
Pascal po raz kolejny wyrusza na Czarny Lad ? tym razem bedzie smakowal? Algierie! Swoja kulinarna przygode rozpocznie w Algierze, stolicy kraju, gdzie podziwiajac panorame miasta przyrzadzi pyszna szarlotke baklazanowo-miesna, ktora zdobedzie uznanie przyjaznych gospodarzy. Ale nie samym baklazanem Algieria stoi! Najbardziej popularna algierska przekaska sa bowiem daktyle. Pascal postanawia wiec zglebic tajniki tego odzywczego smakolyka ? w tym celu odwiedza najstarsze stoisko daktyli w miescie. Podczas swojej podrozy Pascal, slynny milosnik ryb, chce sprobowac swoich sil na otwartym morzu. Z pomoca przychodzi mu Kader, ktory zabierze kucharza na prawdziwy polow. I choc Pascal, mimo najszczerszych checi tym razem nie przyniosl rybakowi szczescia, zaprosi go na kolacje w porcie w Tipazie ? pyszna rybe z grilla podana ze smazonymi warzywami. To jednak nie koniec atrakcji! Algieria slynie rowniez z ? wielbladow! Te wytrzymale zwierzeta potrafia przezyc bez wody do miesiaca i pokonywac do 200 km dziennie. Ich mleko, bogate w wapn, jest bardzo zblizone do ludzkiego ? Pascal odwiedza wiec ferme dromaderow, gdzie po raz pierwszy bedzie mial okazje sprobowac tego rarytasu! Okazuje sie jednak, ze nie tylko wielbladzie mleko, ale rowniez ich mieso jest bardzo cenione. Pascalowi udaje sie odnalezc jedynego rzeznika w Bou Saadzie, ktory odkryje przed nim lecznicze wlasciwosci wielbladziny. Jednak dobra passa wyjazdu niespodziewanie dobiegla konca? Pascal bowiem przechodzi powazny wypadek, juz drugi w tym roku. Cala ekipa naje sie strachu, nie obedzie sie tez bez pobytu w miejscowym szpitalu. Slynny kucharz i tym razem udowodni, ze potrafi sprawdzic sie w kazdych, nawet najtrudniejszych warunkach. Mimo klopotow ze zdrowiem na plantacji palm znajdzie idealne miejsce do gotowania, gdzie przygotuje prawdziwie algierska zupe z grochu i bobu.
Jesli chcecie dowiedziec sie, co przydarzylo sie Pascalowi w Algierii, obejrzyjcie nowy odcinek ?Smakuj Swiat z Pascalem?, juz ?. Zapraszamy!!!!