Powrót do listy

"Szokujące potrawy": szczur, nietoperz i plaster miodu z larwami

Jarek Nowak w Kambodży | autor: Jacek Klisowski
Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Jarka będzie Kambodża - niewielkie państwo w południowo-wschodniej Azji, do którego warto udać się, by poznać różnorodną kulturę oraz pyszną i... szokującą kuchnię.
Sercem każdego miasta jest tam bazar oferujący najdziwniejsze potrawy - od warzyw i egzotycznych owoców po owłosione tarantule smażone na głębokim oleju.

Jarek odwiedzi lokalny market i przeżyje prawdziwą gastro-przygodę!

Na pierwszy ogień pójdzie specjalność kuchni khmerskiej, jaką jest prahok, czyli fermentowana pasta rybna. Na talerzu Jarka wyląduje też szczur i nietoperz, a na deser plaster miodu z… larwami. To nie wszystko!

Za kulinarnymi dziwactwami kryje się bogata historia kraju, którą Jarek przybliży widzom w odcinku.

W menu prowadzącego pojawią się też inne szokujące potrawy, tylko czy odważy się ich skosztować?
 
Pozostałe odcinki:
 
Jarek Nowak w Singapurze | autor: Jacek Klisowski