"Szokujące potrawy": szczur, nietoperz i plaster miodu z larwami

Jarek Nowak w Kambodży
Jarek Nowak w Kambodży
Źródło: Jacek Klisowski
Kolejnym punktem na kulinarnej mapie Jarka będzie Kambodża - niewielkie państwo w południowo-wschodniej Azji, do którego warto udać się, by poznać różnorodną kulturę oraz pyszną i... szokującą kuchnię.

Sercem każdego miasta jest tam bazar oferujący najdziwniejsze potrawy - od warzyw i egzotycznych owoców po owłosione tarantule smażone na głębokim oleju. Jarek odwiedzi lokalny market i przeżyje prawdziwą gastro-przygodę! Na pierwszy ogień pójdzie specjalność kuchni khmerskiej, jaką jest prahok, czyli fermentowana pasta rybna. Na talerzu Jarka wyląduje też szczur i nietoperz, a na deser plaster miodu z… larwami. To nie wszystko! Za kulinarnymi dziwactwami kryje się bogata historia kraju, którą Jarek przybliży widzom w odcinku. W menu prowadzącego pojawią się też inne szokujące potrawy, tylko czy odważy się ich skosztować?

Pozostałe odcinki:

Szokujące potrawy: Peru

Szokujące potrawy: Singapur

Szokujące potrawy: Wietnam

Szokujące potrawy: Kazachstan

Szokujące potrawy: Gruzja

Jarek Nowak w Singapurze
Jarek Nowak w Singapurze
Źródło: Jacek Klisowski

Źródło zdjęcia głównego: Jacek Klisowski

podziel się: