Powrót do listy

"Szokujące potrawy": zupa ze śliny jaskółek i głowa rekina

Jarek Nowak w Singapurze | autor: Jacek Klisowski

Singapur to państwo-miasto, które nie tylko zachwyca, ale przede wszystkim szokuje i zaskakuje.
Jarek Nowak wybierze się tam, by poszukać najdziwniejszych potraw i prawdziwych przysmaków kuchni azjatyckiej.
Degustację lokalnych specjałów rozpocznie od zupy z ptasich gniazd, uważanej przez miejscowych za największy rarytas. Głównym składnikiem potrawy jest suszona ślina jaskółek o niezwykłych właściwościach zdrowotnych. Za porcję takiej zupy trzeba naprawdę słono zapłacić…

Na talerzu prowadzącego znajdzie się też barani mózg i głowa rekina, a na osłodę smakowych doznań –deser z duriana, czyli najbardziej śmierdzącego owocu świata.
 
Pozostałe odcinki:
 
Jarek Nowak w Wietnamie | autor: Jacek Klisowski